Дејан Трипковић, оперативац УКП, поднео Вишем суду пријаву против једног недељника чији је уредник на суђењу признао да им је информације доставила ова функционерка

ИЗВОР

Дијана Хркаловић (30), државна секретарка Министарства унутрашњих послова, одавала је службене тајне из полиције, сазнаје Курир!

Један случај је откривен пошто је доспео пред Виши суд, где је поднета кривична пријава након што је она једном недељнику доставила поверљиве полицијске информације зарад обрачуна с „неподобним“ колегом из МУП. Наиме, Дејан Трипковић, дугогодишњи оперативац Управе криминалистичке полиције, тужио је један недељник чији је главни уредник током сведочења на суду признао да је спорни чланак настао на основу информација, вођених као службена тајна, које им је доставила управо Хркаловићева.

– У време објављивања спорног чланка био сам главни уредник… У време када је објављен и писан овај чланак, нисам био у редакцији, био сам на боловању, али знам од групе аутора који су писали овај чланак, јер претпостављам да један аутор није могао обрадити ову тему, да су информације прибављене од Дијане Хркаловић, секретарке УКП, ваљда и помоћнице министра полиције. Она је рекла да тужилац воли да тужи и да се не изненадимо ако нас буде тужио… – признао је сведок током саслушања у Вишем суду, што је наведено у записнику са суђења од 4. јула ове године, у који је Курир имао увид.

– Рекла је да се ове информације које су пренете о тужиоцу налазе у белешкама полиције, а ми нисмо проверавали јер смо знали да званичну потврду не можемо да добијемо. Претпостављам да Дијана Хркаловић има информацију о поднетим кривичним пријавама. Она је један од извора у полицији. Знам да није званично ништа упућено полицији ради провере ових информација које смо добили од Дијане, сматрам да их не бисмо ни добили јер су службена тајна. Нисмо се обраћали тужилаштву ради провере – испричао је сведок.

Адвокат тужиоца предложио је потом саслушање Хркаловићеве као сведока, а поводом навода да је давала податке. Адвокат тужених није се противио том предлогу, пошто би, како је наведено у записнику, Хркаловићева могла да потврди тачност информација. Суд је, међутим, одбио саслушање Хркаловићеве, оценивши тај предлог као сувишан (?!).

Марко Ницовић, бивши начелник београдске полиције, каже да је одавање службене тајне тешка дисциплинска одговорност.

– Зависно од вредности информације, одавање службене тајне може да буде и кривична одговорност – рекао је Ницовић.

РАЗВОЈНИ ПУТ

– Крајем јула именована за државног секретара МУП

– Од 2015. до 2017. била секретар Управе криминалистичке полиције (УКП)

– Пре тога била заменик шефа кабинета Небојше Стефановића

– У МУП дошла из БИА

– Прво радно искуство стекла у татиној сточарској задрузи

– У биографији званично наводи да је магистар психологије

– Тренутно у МУП има месечну плату од 151.890 динара

Курир.рс

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here