U petak i za vikend u Srbiji će biti veoma hladno i vetrovito, sa jutarnjim temperaturama do minus 15, na planinama i do minus 22. U jugoistočnim i centralnim delovima zemlje padaće sneg, a u brdsko-planinskim predelima očekuje se i stvaranje snežnih nanosa.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su najkritičnije tačke u Srbiji jugozapadni i jugoistočni delovi Srbije.

Dodaje da se danas predviđa oko deset centimetara snega i pojačani vetar, zbog čega možemo očekivati i stvaranje snežnih nanosa.

„Čim smo dobili upozorenje i najavu za stvaranje novog snega, obavešteni su svi opštinski štabovi za vanredne situacije, EPS, ‘Elektromreža Srbije’. Sve ekipe su spremne i u pojačanoj pripravnosti tamo gde očekujemo probleme“, istakao je Tomić.

Govoreći o tome da li ima dovoljno ljudstva i mehanizacije da se adekvatno reaguje u kritičnim područjima, Tomić je rekao da je ono što poseduje Sektor za vanredne situacije u funkcionalnom stanju.

„Nabavili smo određeni broj sanki koje su stacionirane u najnepristupačnijim terenima“, dodaje Tomić, ističući da su stupili u kontakt sa svim lokalnim samoupravama gde se očekuju problemi.

Pripremu smo počeli mnogo ranije, ovo je prvi talas koji može da izazove određene probleme, objašnjava Tomić.

Istakao je da su na nivou opštinskih štabova održani sastanci i da ne bi trebalo da bude većih problema. Dodaje da je nivo svesti bitno povećan.

„Imali smo loše iskustvo prethodnih godina. Za Koridor 10 postoji najdetaljniji plan za evakuaciju ljudi, postoje planovi na manjim nivoima“, objasnio je Tomić.

Kaže da je, ako dođe do otapanja snega, situacija trenutno stabilna.

„Ne očekujemo probleme, tek ulazimo u pravu zimu, januar i februar su najopasniji meseci“, rekao je Tomić.

Direktor JKP „Beograd puta“ Ivan Tejić kaže da su ulice prvog i drugog prioriteta već očišćene od snega, tako da predstoji samo održavanje da se kolovoz ne zaledi.

To preduzeće je sinoć pre početka padavina preventivno posipalo so da bi se sprečilo formiranje leda na kolovozima, a Tejić kaže da je na 15 miliona kvadrata u prvom i drugom prioritetu posuto oko 150 tona soli.

Kako kaže preventivno posipanje soli je rađeno i prošle godine i daje dobre rezultate, te da bi to trebalo da bude praksa u celoj Srbiji a ne samo Beogradu.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da je grad spreman za predstojeće ledene dane, da zimska služba Beograd puta ima dovoljno vozila i da je dovoljno soli nabavljeno.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here