Pre tri godine konstitusana je gradska opština Sevojno, najmlađa jedinica grada Užica i najmlađa opština u Srbiji. Meštani traže veći deo finansijskog kolača, s obzirom na industrijske potencijale od kojih se ubiraju takse i prihodi.

Sevojno je gradsko naselje u kome, prema poslednjem popisu živi više od sedam hiljada ljudi. Bivša mesna zajednica, 2014. godine prerasla je u gradsku opštinu, ostajući u čvrstoj vezi sa Užicem. Najmlađa opština u Srbiji sigurno je specifična po broju zaposlenih.

„U opštini je zaposleno četvoro. Predsednik, zamenik predsednika, načelnica uprave i sekretar skupštine“, navodi Milija Jeremić, zamenik predsednika GO Sevojno.

Tako su rukovodioci, praktično i izvršioci, koji moraju da obavljaju više poslova.

„Ono gde smo mi preuzeli nadležnosti: kultura, omladina i sport je kroz različite programe pokriveno i u tom slučaju mi moramo zaista da u celini imitiramo ono što postoji u svakoj drugoj velikoj opštini“, ističe Danka Antonijević, načelnica Opštinske uprave.

Budžet je skroman, 21 milion, a odbornici sve glasnije traže da grad Užice prepusti opštini i druge načine ubiranja prihoda, jer je Sevojno velika industrijska zona.

„Naravno, to prati i povećanje budžeta i prijem novih zaposlenih, tako da baš taj deo i što se tiče infrastrukture i ekologije bi ovde trebao da bude zastupljen“, kaže Branka Cerović, sekretarka Skupštine GO Sevojno.

Žitelji Sevojna su očekivali mnogo više, ali su zadovoljni što su dobili opštinu i traže manju zavisnost od Užica.

Volja postoji za unapređenje života, kaže malobrojna administracija, koja će i uz podršku petnaest odbornika i opštinskih većnika pokušati da od grada preuzme još neku nadležnost.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here