Vlada Srbije uvela je privremene mere u opštinama Vrbas, Odžaci i Zaječar, ali je pritom prekršila rokove predvidjene Zakonom o lokalnoj samoupravi, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Mediji su preneli da je Vlada Srbije imenovala u te tri opštine i privremene organe, pošto su trojica predsednika opština iz Srpske napredne stranke 23. i 25. januara podneli ostavke, uz obrazloženje da treba „racionalizovati“ troškove i lokalne izbore u tim opštinama održati zajedno s predsedničkim izborima.

„Ono što je zanemareno jeste da zakonom predvidjeni rok od mesec dana u slučaju podnošenja ostavki nije istekao. Prostom računicom, uslovi za raspuštanje lokalnih skupština i uvodjenje privremenih mera u Zaječaru i Odžacima stiču se 23. februara, a u Vrbasu dva dana kasnije, 25. februara“, navodi VOICE.

Odluka o uvodjenju privremenih mera nije objavljena na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, niti Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, na čiji predlog, u skladu sa zakonom, vlada donosi odluku.

„Nemamo još uvek odluku vlade, a nije objavljena ni u Službenom glasniku“, potvrdili su za VOICE u opštini Vrbas.

„Preuranjeno objavljena odluka vlade tako bi trebalo da ‘nadomesti’ neuskladjenost rokova koje odredjuju dva izborna zakona. Dok Zakon o izboru predsednika Republike odredjuje da od dana raspisivanja izbora ne može proteći manje od 30 dana, za lokalne najkraći rok je 45 dana“, piše VOICE.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here